Seoski turizam

Odlika savremenog turiste je traganje za posebnostima.A posebnosti se nalaze skrivene u svim aspektima lokalne kulture samo ih treba otkriti – mir, tišina i spokoj umjesto gužve i buke u gradovima, čist vazduh, ekološki zdrava domaća hrana i sve posebne vrste delikatesa koje se prave u ovom kraju: sir, kajmak-skorup, pršut, domaća rakija, sveže povrće tek ubrano iz povrtnjaka, branje šumskih plodova i ljekovitog bilja; seoski idilični pejzaži, planinarenje, jahanje, spečifična seoska arhitektura, seoski običaji i svetkovine, specifični zanati… sve to i mnogo drugih mogućnosti stoji na dohvat ruke i treba da bude otkriveno.

Izuzetna kulturna vrijednost, blizina kulturno-istorijskih spomenika, građevine tradicionalne arhitekture, folklor, izvorna muzika, narodni običaji, tradicija i druga obilježja seoskog života.U skladu sa tradicijom, svakog turistu primamo kao prijatelja i iznosimo pred njega bogatu trpezu zdrave, prirodne hrane. Da je zaista tako potvrđuju nepregledne, božanstvene površi prekrivene bujnim pašnjacima, bogati raznovrsnom ljekovitom florom , šumama, izvorima što je čisti dokaz zdrave sredine. U takvom ambijentu napasa se stoka od čijeg mlijeka i mesa se spravljaju nadaleko čuveni specijaliteti ovog kraja: dimljeni sir, skorup, dimljeni pršut, slanina, teletina i jagnjetina pod sačem, pite, cicvara i još mnogo toga…

Zdrava hrana predstavlja važnu stavku u vremenu ogromne zagađenosti, kako hrane, tako i vode i vazduha, što direktno utiče na zdravlje čovjeka i njegovog životnog vijeka.Pošto najveći broj turista dolazi iz grada, za njih je selo posebno i drugačije. Samo je pitanje kako učiniti da selo postane podjednako interesantno kao more? Kako ih motivisati da ne idu samo na more, već da dođu na selo. Čime ispuniti vrijeme turiste?

Zato predlažemo interesantne programe iz ovoga kraja:

  • Jeep safari – Nacionalni park Sutjeska
  • Jeep safari – Durmitorski prsten
  • Jeep safari – kanjoni Tare, Pive i Sušice
  • Jeep safari – kanjoni Tare i Pive