Šta je rafting

Od nekada čuvenog splavarenja na Tari i Drini došlo se danas do raftinga.   

Rafting je spuštanje niz rijeku u gumenom čamcu, specijalno rađenim za divlje vode.

Rafting je pre svega zamišljen kao dobar provod na rijeci – spoj ljepote, adrenalina, avanture, odmora, zabave, zadovoljstva, drugarstva, atrakcije, pozitivne energije, povratak netaknutoj prirodi…- i sve to nam pomaže da potpuno osetimo ljepotu prirode i vidimo ono što su samo stari splavari znali.

Da bi učestvovali na raftingu nije Vam potrebno iskustvo.

Rafting vodiči su iskusni veslači, vrsni poznavaoci divljih voda. Uz njih ćete na atraktivan i neobičan način doživjeti nezaboravne trenutke i posve zbunjujuća osjećanja tokom raftinga – od histerične euforije do blažene smirenosti.

Čamci za rafting napravljeni su od izuzetno otporne višeslojne gume te imaju više odvojenih zračnih komora. Dužina čamca je između 3 i 6 metara. Današnji rafting čamci su moderni splavovi i glavna razlika od starih splavova je što su mnogo lakši i imaju plitak gaz što ih čini mnogo pokretnijim.
Osamdesetih godina napravljeni su rafing čamci sa šupljim dnom za samopražnjenje vode, čime su postali još pokretniji i lakši za upravljanje.

Danas je rafting jedan od najpopularnijih oblika aktivnog odmora.

Oprema za rafting!

Posjedujemo najsavremeniju opremu za rafting, atestiranu i proizvedenu kod poznatih svjetskih proizvođača tako da garantujemo maksimalnu sigurnost na raftingu. 

oprema1

Svi učesnici na raftingu obavezni su zadužiti: zaštitnu kacigu, sigurnosni prsluk i veslo.

oprema2

Zavisno od vremenskih uslova na raspolaganju su Vam: duga ili kratka neoprenska odijela, neoprenske čizme ili papuče, nepromočive jakne ili kabanice.

Kad se organizuje rafting?

Rafting organizujemo tokom čitave godine. Svaki rafting je dijametralno različit od bilo kog prethodnog – NIŠTA SE NE MOŽE PONOVITI DVA PUTA – jer vodostaj stalno varira. 

U zavisnosti od vodostaja rafting možemo podijeliti u više etapa:

 • Ekstremni rafting – visok vodostaj prouzrokovan naglim otapanjem snijega sa planina, kao i proljetnim i jesenskim kišama ( april, oktobar, novembar )
 • Adrenalinski rafting – vodostaj koji diže adrenalin do maksimuma ( maj, jun )
 • Turistički rafting – radost druženja i raftinga je spoj za lijepu avanturu na Tari ( jul , avgust, septembar )
 • Zimski rafting – vodostaj nije veliki ali vremenski uslovi su za one koji su zdravstveno i fizički spremni za takave uslove ( decembar, januar, februar i mart ).

Kakva postoji rafting ponuda?

 • Rafting za pojedince, prijatelje, drugare ili porodice.
 • Rafting poslovnih saradnika ili poslovni sastanak uz dodatne aktivnosti.
 • TEAM BUILDING – rafting u kojem na razne načine učimo i vježbamo timski rad. Team building rafting uz dodatne aktivnosti doprinosi jačanju timskog rada a time i uspjehu zajedničkog posla i poduhvata.

Uzajamna ovisnost članove tima dovodi do bolje koordinacije pojedinaca i shvatanja da sami mogu uraditi malo, ali kao tim mogu prevazići i one najteže prepreke. Na team bulding raftingu ćete naučiti više jedni o drugima i lakše naći ravnotežu kvaliteta različitih osoba. Ne mogu svi biti dobri u veslanju, ali zato oni drugi brže nalože vatru, pripreme jelo, neki dobro pričaju viceve, ili sviraju gitaru.

Uz dobru organizaciju svih ovih pojedinačnih kvaliteta i međusobno poštovanje pojedinaca dobili smo uspješnu skupinu ili IDEALAN BUILDING TEAM. +

Cilj nam je da doživite sjajan provod, vrijeme za pamćenje a kad se vratite kući da poželite svima da ispričate šta ste doživjeli.

Šta ponijeti na rafting?

 • Lična dokumenta: pasoš ili lična karta – po dolasku u kamp dokumenta predajete organizatoru raftinga,
 • Ako na rafting dolazite u julu, avgustu ili septembru obucite se sportski: trenerka, duks, majce, patike ili sandale i dr., a ako na rafting dolazite u maju ili junu obavezno ponijeti topli veš i toplu jaknu,
 • Ponijeti peškir ( ubrus ) da se poslije raftinga posušite,
 • Sredstva za ličnu higijenu,
 • Muškarci kupaće gaćice ili šorts, a djevojke kostime – koje oblačite ispod rafting neoprenskog odijela,
 • Fotoaparate i kamere koje u toku raftinga spremamo u zaštitne kutije zbog bezbjednosti.