Kanjon TARE

T A R A
„Ljepotica nad ljepoticama,
nema toga ko nad njenom ljepotom ne zanijemi,
ljepoti koja ostaje u nama – vječno“

Planinska rijeka, dragulj prirode, sva nepredvidiva i ljepotom obdarena, duga 150 km i izvire ispod Komova na 1.250 m.n.v. Teče kroz neponovljiv kanjon sa obalama visokim do 1.300 m. Najdublji je kanjon u Evropi, a poslije Kolorada najdublji je kanjon Svijeta i spada u najatraktivnije rafting rijeke svijeta.

Raskošni kolorit flore i faune, slapova i bukova, pećinskih ukrasa i siga – kanjon Tare čine najljepšim kanjonom Svijeta.

Rijeka Tara – „SUZA EVROPE“ – je cijelim svojim tokom pitka. Na putovanjima Tarom uživaćete u lukama netaknute prirode, noćima punim zvijezda i hukom koja će uljepšati Vaše snove, a tokom raftinga doživjećete posve zbunjujući osjećaj – OD HISTERIČNE EUFORIJE DO BLAŽENE SMIRENOSTI.

17. januara 1977. godine, rijeka Tara i njen kanjon uvršteni su na listu „Čovjek i biosfera“, a 4. septembra 1980. godine u sklopu Nacionalnog parka „Durmitor“ proglašeni su za „Svetsku baštinu prirodnih dobara UNESCO-a“ pri tome ispunjavajući istovremeno čak tri uslova (od kojih je bio dovoljan samo jedan): geološki fenomen, hidrološki fenomen i biološki fenomen.

Sve ljepote i znamenitosti „SUZE EVROPE“ ne znače ništa dok bar jednom ne osjetite hladnoću i ukus čiste vode „tarske“, dok ne čujete huk njenih brzaka ili uživate u pogledu sa litica njenog kanjona.